Drept civil
Prezentare generala
Oferim servicii juridice in toate ramurile Dreptului Civil si al Dreptului Familiei, atat in consultanta, cat si in negociere si litigii. Avem experienta deosebita in domeniul tranzactiilor si contractelor de drept civil, al succesiunilor si partajelor, al divorturilor si incredintarilor de minori cu caracter national si transfrontalier.
Domeniile de expertiza acopera:
Mosteniri:
- Partaj succesoral
- Reductiuni de liberalitati excesive
- Deschidere de mostenire
- Raporturi de donatie
- Anulare certificat mostenitor
- Calcularea cotelor succesorale
- Vanzarea unei parti din mostenire
- Negocierea impartelii mostenirii
- Redactare contract de partaj voluntar
- Partaj judiciar
- Anularea certificatului de mostenitor
- Testament, litigii testamentare
Drepturi reale:
- Revendicari ale dreptului de proprietate
- Exproprieri
- Uzucapiune
- Evacuari
- Executari silite
- Inchirieri
- Recuperari ale investitiilor imobiliare
- Executare de contracte de proiectare si de constructii
- Intabularea dreptului de proprietate; reprezentare la biroul de cartea funciara
- Asistenta la redactarea de contracte si antecontracte, precum si in problemele litigioase legate de acestea
- Ipoteci si sarcini asupra bunurilor, radierea ipotecilor
- Aplicarea Legii 112/1995
- Dreptul de proprietate si dezmembramintele proprietatii
Contracte:
- Redactare antecontract, contract: vanzare-cumparare, ipoteca, imprumut, schimb, locatiune, mandat
- Imputerniciri, tranzactii etc
- Litigii contractuale
- Pretentii contractuale
Servicii drept civil
Consultanta, asistenta si reprezentare juridica:
- In fata instantelor judecatoresti: Judecatorii, Tribunale, Curtea de Apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie
- In fata autoritatilor competente
- In fata Birourilor de Executori Judecatoresti
- In fata Administratiei Publice centrale sau locale: Primarii, Administratii Financiare, Prefecturi, etc
- In fata Birourilor Notariale
- In fata Biroului de Carte Funciara
- In raporturile cu orice persoana fizica si juridica
Consiliere si reprezentare in domeniul dreptului familiei:
- Divorturi
- Anulari casatorii
- Incredintari minori
- Pensii de intretinere
- Vizitare minori
- Partaje
- Stabilire, tagada paternitate
- Tutela, curatela
- Interdictii
Divortul
Este o procedura judiciara de desfacere a unei casatorii, daca exista motive temeinice astfel incat raporturile dintre soti sa fie grav vatamate si casatoria sa nu mai poata continua.
In Romania, divortul este pronuntat, de regula, de catre o instanta de judecata si in conditiile prevazute de Codul Civil. Sotul care initiaza procedura de divort trebuie sa se prezinte personal in instanta. Cu toate acestea, in anumite situatii este permisa reprrezentarea prin avocat, astfel incat prezenta dvs. sa nu fie necesara.
Divortul se solutioneaza in medie in 1-6 luni, in functie de circumstantele concrete ale fiecarui caz in parte. Conform prevederilor Noului Cod Civil, sotul care se face responsabil de destramarea relatiilor familiale poate fi obligat la plata unor despagubiri catre celalalt sot.Decizia de a divorta este deosebit de importanta in viata Dvs. De aceea, asigurati-va ca nu ati luat aceasta decizie intr-un moment tensionat sau de nervozitate si ca ati epuizat toate metodele de impacare cu sotul/sotia Dvs.
Daca ati decis in mod ferm ca doriti sa divortati, puteti sa ne contactati pentru demararea procedurilor necesare.
Exista patru categorii de solutii pentru desfacerea casatoriei in instanta de judecata:
- Divortul prin acordul partilor
- Divortul pentru motive temeinice
- Divortul pentru o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani
- Divortul pentru starea de sanatate care face imposibila continuarea casatoriei
Divortul din motive temeinice se utilizeaza in situatiile in care sotii nu se inteleg cu privire la desfacerea casatoriei. In astfel de cazuri, foarte des intalnite in practica, unul din soti nu doreste sa divorteze sau intentioneaza sa solicite despagubiri de la celalalt sot.Daca instanta de judecata constata culpa exclusiva a unuia din soti in destramarea casniciei, sotul nevinovat poate beneficia de despagubiri.
De asemenea, este uzuala situatia in care, desi ambii soti doresc sa divorteze,exista neintelegeri cu privire la custodia sau domiciliul copiilor minori. In asemenea cazuri, sotii se pot folosi de motivele de divort pentru a arata si faptul ca celalalt sot nu este responsabil fata de copii.
In general, motive temenice pentru desfacerea casatoriei sunt considerate infidelitatea, violentele, abuzul de alcool sau droguri, precum si neintelegerile si certurile grave.
Divortul pentru o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani este aplicabil atunci cand sotii nu mai convietuiesc impreuna de cel putin 2 ani. In aceasta varianta, se cere ca sotul care cere desfacerea casatoriei sa faca dovada in instanta a despartirii pentru cel putin aceasta perioada de timp.
Divortul pentru starea de sanatate care face imposibila continuarea casatoriei este o varianta disponibila doar pentru sotul care sufera de respectiva stare de sanatate. Asadar, celalalt sot nu poate solicita desfacerea casatoriei pentru acest motiv.
O situatie des intalnita este aceea in care sotii (sau doar unul din soti) doresc sa divorteze, iar din casatorie au rezultat copii minori. In astfel de cazuri, divortul este pronuntat, de regula, de catre o instanta de judecata si, de asemenea, judecatorul va decide cu privire la custodia copiilor.
Divortul in sine se poate pronunta prin acord sau pentru motive temeinice.
Divortul prin acord reprezinta o solutie de desfacere a casatoriei prin care, in fata instantei de judecata, sotii isi exprima acordul pentru divort.
Singura conditie necesara pentru realizarea unui divort in acest mod este exprimarea acordului in fata judecatorului. Nu exista conditii legate de durata casniciei sau de existenta copiilor minori si nici nu se pun in discutie motivele care i-au condus pe soti catre decizia de a divorta.In acest sens, reprezentantii nostri pot demara fie negocieri directe cu celalalt sot, fie pot indruma partile catre procedura medierii. Atunci cand sotii ajung la un compromis, Societatea noastra redacteaza contractul de tranzactie si toate celelalte documente necesare in instanta pentru finalizarea cu succes si in termen cat mai scurt a divortului.
Avantajul principal al acestei proceduri este posibilitatea de a separa divortul de celelalte cereri care se discuta, de regula, odata cu desfacerea casatoriei, precum este problema custodiei copiilor minori rezultati din casatorie sau problema realizarii partajului.
Cu alte cuvinte, sotii pot divorta imediat si, ulterior, instanta va decide cu privire la problemele unde nu exista acord. Evident, sotii se pot intelege si cu privire la minori, la bunuri si la alte aspecte financiare concomitent cu divortul, Societatea noastra bucurandu-se de mare succes in realizarea unor tranzactii atotcuprinzatoare si reciproc avantajoase pentru soti.
Incredintare minori
In ceea ce priveste custodia copiilor, instanta va avea in vedere, in mod obligatoriu, interesul superior al acestora.
Prin custodia copiilor se intelege o solutie(hotarare) judecatoreasca prin care instanta stabileste modul in care vor fi exercitate drepturile parintilor cu privire la persoana copilului, drepturi numite generic autoritate parinteasca.
In mod curent unul dintre parinti solicita stabilirea custodiei copiilor in contradictoriu cu celalalt parinte, insa legea permite si altor persoane sa formuleze o asemenea cerere, cum sunt bunicii copilului sau alte rude.
Custodia minorilor se pune in discutie atunci cand:
1) parintii se afla in proces de divort, in mod obligatoriu; sau
2) copilul este nascut din afara casatoriei si unul dintre parinti formuleaza o cerere in
acest sens.
Prima situatie este cea mai des intalnita in practica. Odata cu desfacerea casatoriei, judecatorul este obligat de lege sa decida si asupra custodiei copiilor rezultati din casatorie. In conformitate cu prevederile Noului Cod Civil, de regula ambii parinti urmeaza sa pastreze autoritatea parinteasca (asa numita “custodie comuna”). Daca, insa, este in interesul superior al copilului ca doar unul din parinti sa pastreze autoritatea parinteasca, instanta va decide in acest sens, stabilid custodie exclusiva in favoarea acelui parinte.
A doua situatie se intalneste atunci cand parintii nu au fost casatoriti sau atunci cand acestia erau divortati la momentul conceptiei copilului. In astfel de cazuri, pana la solutionarea unei cereri de stabilire a custodiei, ambii parinti au drepturi egale fata de acestia, chiar daca doar unul dintre ei se ocupa efectiv de cresterea si educarea lor.
In ambele cazuri, daca exista un acord intre parinti si acesta nu lezeaza interesele copilului, instanta de judecata urmeaza sa-l respecte. Daca nu exista un acord intre parinti, judecatorul urmeaza sa stabileasca custodie comuna sau custodie exclusiva in favoarea unuia dintre parinti pe baza probelor existente la dosarul cauzei si luand in considerare doar interesul superior al copilului.
Pensia de intretinere
Pensia de intretinere reprezinta modalitatea concreta prin care parintele care nu locuieste cu minorii contribuie la cheltuielile de crestere si educare ale acestora. Pensia de intretinere se stabileste doar de catre instanta de judecata, insa este posibil ca parintii sa ajunga la un acord pe acest aspect. Este important de subliniat faptul ca pensia se stabileste in favoarea minorului (minorilor) si nu a parintelui care se ingrijeste de copii, intrucat in beneficiul minorilor se efectueaza toate cheltuielile de crestere si educare.
De regula, pensia de intretinere se stabileste in cadrul litigiilor in care se dezbate domiciliul copiilor si/sau custodia acestora. Daca parintii nu se inteleg cu privire la aceasta contributie, instanta stabileste pensia in functie de veniturile parintelui care nu locuieste cu minorul si raportat la nevoile concrete ale acestuia din urma. De asemenea, declaratia parintelui care locuieste cu minorii ca nu doreste pensie de intretinere nu poate produce efecte juridice intrucat, asa cum am spus, beneficiarul pensiei este copilul.Daca parintii nu ajung la nicio intelegere privind cuantumul pensiei de intretinere, instanta de judecata va stabili:
– cuantumul pensiei, pana la 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru trei sau mai multi copii;
– modalitatea de executare (de plata) a pensiei, in natura sau in bani.
In timp si odata cu modificarea veniturilor parintelui, pensia de intretinere poate fi majorata sau micsorata de catre instanta de judecata.
Problema uzuala intr-o astfel de situatie este dovedirea in instanta a tuturor veniturilor parintelui care nu locuieste cu copiii.
Despre reincredintare
Prin modificarea custodiei se intelege o procedura prin care se doreste modificarea masurii incredintarii minorului catra unul din parinti si inlocuirea acesteia cu sistemul custodiei comune. Mai exact, daca parintelui A i-a fost incredintat copilul in temeiul vechii legislatii, parintele B poate cere intr-un nou proces stabilirea custodiei comune.
Modificarea custodiei poate fi solicitata oricand, chiar si imediat dupa ramanerea definitiva a hotararii initiale. Pentru admiterea unei cereri de modificare a custodiei, solicitantul va trebui sa probeze in principal ca s-au modificat conditiile de fapt de la momentul incredintarii, precum si in subsidiar faptul ca este in interesul copilului sa creasca si sa fie educat si de catre el. Este important de retinut ca simpla modificare a legislatiei (trecerea de la sistemul incredintarii la sistemul custodiei comune) nu este in sine motiv de admitere a unei cereri de modificarea custodiei.
Stabilirea domiciliului
In conformitate cu Noul Cod Civil, atunci cand se stabileste custodia copiilor, stabilirea domiciliului copiilor ocupa un loc fundamental in cadrul procesului. Instanta de judecata este obligata sa decida, independent de problema custodiei, la care dintre parinti vor locui copiii.
Asemanator problemei custodiei, instanta de judecata va avea in vedere interesul superior al copiilor atunci cand stabileste cu care din parinti urmeaza acestia sa locuiasca. Daca, insa, copiii locuiau dinainte de divort doar cu unul din pariniti, instanta va stabili domiciliul minorilor la acesta.
De asemenea, similar procedurilor de stabilire a custodiei, daca parintii au ajuns la o intelegere pe problema domiciliului si aceasta nu incalca interesul superior al copiilor, instanta de judecata urmeaza sa o respecte.
De obicei, stabilirea locuintei copiilor reprezinta cel mai important obiectiv al parintilor pentru ca, din punct de vedere practic, parintele cu care copiii locuiesc este cel care se va ingriji intr-o proportie superioara de cresterea si educarea acestora.
Pe de alta parte, locuinta copiilor este importanta si pentru ca pensia de intretinere si programul de relatii personale se stabilesc in functie de parintele cu care copiii locuiesc.
Partaj
Partajul judiciar este procedura prin care bunurile comune dobandite de soti pe parcursul casniciei se impart intre acestia, de regula concomitent sau imediat ulterior divortului.
Sotii pot ajunge la o intelegere cu privire la impartirea bunurilor sau, daca acest lucru nu este posibil, instanta de judecata decide asupra modului de solutionare a partajului.
Conform Noului Cod Civil, regimul matrimonial al sotilor are o importanta deosebita pentru realizarea partajului intrucat, in functie de acest regim, instanta va constata care dintre bunurile sotilor sunt comune si va decide modalitatile de impartire a acestora.Partajul judiciar se solicita de catre unul din soti sau de catre amandoi si din punct de vedere practic are anumite particularitati. Cea mai importanta dintre acestea este faptul ca, in cazul in care sotii nu se inteleg, bunurile care urmeaza sa se imparta trebuie expertizate cu privire la valoarea lor de circulatie si, de asemenea, cu privire la posibilitatea de a fi impartite in natura.
Nu este obligatoriu ca partajul bunurilor comune sa aiba loc, sotii putand sa ramana proprietari pe cote-parti pe termen nedefinit. Totusi, in practica, realizarea partajului judiciar in timp cat mai scurt dupa divort este extrem de utila pentru ambii soti.
Un proces tipic de partaj, in care sotii detin, de exemplu, un apartament si cateva bunuri mobile, se poate finaliza cu atribuirea apartamentului si a bunurilor catre unul din soti, cu obligarea acestuia de a-l despagubi de celalalt sot cu o suma de bani egala cu valoarea cotei sale de contributie.
Totusi, multe procese de partaj au un grad mai ridicat de complexaitate, intrucat sotii pot detine mai multe bunuri imobile sau poat avea si credite bancare garantate cu respectivele bunuri. In plus, indiferent de complexitatea cauzei, durata si costurile partajului judiciar pot cu usurinta scapa de sub control.Serviciile noastre in cazurile de partaj judiciar sunt printre cele mai ample si, in plus fata de serviciile noastre uzuale, includ:
– consultanta juridica de specialitate in legatura cu regimul matrimonial si bunurile dobandite de soti;
– analiza structurii taxelor datorate catre stat;
– analiza costurilor si a beneficiilor pentru cele mai probabile scenarii de solutionare a partajului;
– monitorizarea continua a costurilor pe parcursul litigiului prin comparatie cu beneficiile rezultatului cel mai probabil;
– negocierea solutiilor de rezolvare amiabila a partajului.
Partajul succesoral este procedura prin care bunurile defuntului se impart efectiv (în natură) între moştenitori. Procedura partajului nu este obligatorie, pentru că, din diferite motive, moştenitorii pot alege sa rămână coproprietari ai bunurilor.
Daca există o înţelegere între moştenitori, partajul se poate realiza pe cale notarială. În caz contrar, partajul se poate realiza doar pe calea instanţei de judecată.
Cea mai importantă particularitate a procedurii este accea că, spre deosebire de alte proceduri, în lipsa unuor sfaturi de specialitate, durata şi costurile partajului succesoral pot cu uşurintă scapa de sub control.
Serviciile Cabinetului nostru în cazurile de partaj succesoral sunt printre cele mai ample, incluzând:
-consultanţă juridică cu privire la toate aspectele legate de realizarea procedurii, precum:
– consultanţă juridică de specialitate în legatură cu regimul matrimonial şi bunurile dobandite de soţi în timpul căsniciei;
– analiza structurii taxelor datorate către stat;
– analiza costurilor şi a beneficiilor pentru cele mai probabile scenarii de soluţionare a partajului;
– monitorizarea continuă a costurilor pe parcursul procedurii prin comparaţie cu beneficiile rezultatului cel mai probabil;
– negocierea soluţiilor de rezolvare amiabilă a partajului.
-asistenţa în faţa notarului public pe parcursul întregii proceduri de partaj.
-asistenţa şi reprezentare în cadrul procedurii de mediere, daca este cazul.
-asistenţa şi reprezentare în faţa instanţei de judecată, inclusiv redacarea şi depunerea cererii de chemare în judecata şi prezenţa la termenle de judecată.