Pensia de întreținere reprezintă modalitatea concretă prin care părintele care nu locuiește cu minorul contribuie la cheltuielile de creștere și educare ale acestuia.
Pensia de întreținere se stabilește doar de către instanța de judecată, însă este posibil ca părinții sa ajungă la un acord pe acest aspect.
Este important de subliniat faptul că pensia se stabilește în favoarea minorului (minorilor) și nu a părintelui care se îngrijește de copii, întrucât minorul este beneficiarul pensiei de întreținere.
De regulă, pensia de întreținere se stabilește în cadrul litigiilor în care se dezbate și domiciliul copiilor sau custodia acestora.
Dacă părinții nu se înțeleg cu privire la această contribuție, instanța stabilește valoarea pensiei în funcție de veniturile părintelui care nu locuiește cu minorul și raportat la nevoile concrete ale acestuia din urmă.
De asemenea, declarația părintelui care locuiește cu minorul că nu dorește pensie de întreținere nu poate produce efecte juridice întrucât beneficiarul pensiei este copilul.
Dacă părinții nu ajung la nicio înțelegere privind cuantumul pensiei de întreținere, instanța de judecata va stabili:
- cuantumul pensiei, pana la 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru trei sau mai mulți copii;
- modalitatea de executare (de plată) a pensiei, în natură sau în bani.
În timp si odată cu modificarea veniturilor părintelui, pensia de întreținere poate fi majorată sau micșorată de către instanța de judecată.
Problema uzuala într-o astfel de situație este dovedirea în instanță a tuturor veniturilor părintelui care nu locuiește cu copiii.