Administratorul unei societati isi asuma multe obligatii a caror nerespectare poate avea consecinte grave pentru patrimoniul lui sau chiar, in cazuri exceptionale, pentru libertatea lor. Administratorii raspund pentru toate obligatiile prevazute in dispozitiile legale sau in actul constitutiv.
Conditiile angajarii raspunderii administratorilor
Administratorii raspund fata de societate pentru nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la atributiilor lor, precum si pentru nerespectarea obligatiilor care le-au revenit in baza mandatului incredintat de catre actionari, prin actul constitutiv sau prin hotărâri ale adunărilor generale.
Conditiile angajarii raspunderii administratorilor sunt urmatoarele:
- Incalcarea unei dispozitii legale, a unei prevederi a actului constitutiv sau a adunarii generale a actionarilor.
- Existenta unui prejudiciu.
- Existenta unei culpe a administratorului
Raspunderea solidara a administratorilor
Raspunderea administratorilor poate fi individuala sau solidara, in functie de obligatiile ce trebuie respectate.
Administratorii raspund solidar pentru: realitatea vărsămintelor efectuate de asociaţi, existenţa reală a dividendelor plătite, existenţa registrelor cerute de lege şi corecta lor ţinere, exacta îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale, stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.
Administratorii sunt solidar răspunzători cu predecesorii lor imediaţi dacă, având cunoştinţă de neregulile săvârşite de aceştia, nu le comunică cenzorilor sau auditorilor financiari.
Administratorii sunt personal şi solidar răspunzători pentru operaţiunile pe care le-au întreprins dupa momentul dizolvarii dar si pentru pagubele produse de catre directorii societatii sau de personalul angajat.
Acțiuni necesare exonerării de răspundere
- sa se opuna deciziilor in cadrul sedintelor consiliului de administratie, cerand totodata consemnarea impotrivirii lor in registrul deciziilor consiliului de administratie
- sa comunice impotrivirea lor, in scris, cenzorilor sau auditorilor financiari.
- Administratorii care au lipsit de la sedintele consiliului de administratie, pot fi exonerati de raspundere pentru deciziile luate la sedintele respective, daca isi manifesta in termen de o luna impotrivirea fata de masurile in cauza prin consemnarea in registrul sedintelor consiliului si prin instiintarea, in scris, a cenzorilor sau auditorului financiar.
Actiunea in raspundere
Actiunea in raspundere impotriva administratorilor este o actiune sociala, reprezentand o prerogativa a adunării generale a acționarilor. Aceasta concluzie rezida din principiul potrivit caruia adunarea generala a actionarilor este insasi societatea.
Introducerea actiunii in raspundere este obligatorie pentru societate pentru ca este „singurul mijloc de a determina abandonarea modului de lucru deficitar sau fraudulos al administratorilor.”
Legea societăților comerciale prevede si un caz special in care administratorii pot fi trasi la raspundere, desi, aparent, actele lor au fost incuviintate de catre adunarea generala. Astfel, se prevede ca aprobarea situaţiilor financiare anuale de către adunarea generală nu împiedică exercitarea acţiunii în răspundere împotriva administratorilor, directorilor, cenzorilor sau auditorilor financiari. Prin notiunea de aprobare a situatiilor financiare trebuie inteleasa si descarcarea de gestiune a administratorilor pentru exercitiul financiar respectiv, in opinia majoritara din doctrina Termenul de prescriptie al actiunii in raspundere este, potrivit normelor de drept comun, de trei ani.
Efectele introducerii actiunii in raspundere de catre adunarea generala
In cazul in care adunarea generala hotaraste declansarea actiunii in raspundere impotriva administratorilor, acestia sunt considerati demisi din functie, adunarea generala fiind nevoita sa procedeze la inlocuirea lor, eventual chiar in cadrul aceleiași ședințe.
Incetarea de drept a mandatului administratorilor, in conditiile art. 155 alin.4 din Legea nr. 31/1990, are natura juridica a unei sanctiuni, aplicate de adunarea generala administratorilor prezumati a fi creat prejudicii societatii.